Kolejny Czwartkowy Obiad u Diabetyków w Supraślu

Jak edukować, żeby nie nudzić? Jak połączyć dyskusję o sprawach najważniejszych z rozrywką? Na te pytania jak zwykle odpowiadamy na Czwartkowych Obiadach u Diabetyków, na których łączymy edukację zdrowotną z dobrą zabawą i wyśmienitą kuchnią.


Na Czwartkowy Obiad u Diabetyków w Supraślu przybyli goście z każdego zakątka województwa podlaskiego. Nie mogło obyć się również bez przedstawicieli władz lokalnych i samorządowych oraz innych gości specjalnych.

Menu edukacyjne stanowiły wykłady prof. Danuty Pawłowskiej, a jako danie główne: pokaz sztuki kulinarnej w wykonaniu znamienitych gości. W ramach deseru artystycznego niezapomnianych wrażeń dostarczył zespół „Cygańskie Serca”.



Czwartkowy Obiad u Diabetyków nie może się obyć bez Mistrza Ceremoniału. Tym zaś był niezastąpiony Dariusz Szada-Borzyszkowski, jako król Stanisław August Poniatowski. Towarzyszył mu hetman Jan Klemens Branicki, w którego rolę wcielił się znany aktor Adam Zieleniecki.





Jednak zanim rozpoczęło się ucztowanie kulinarne i duchowe, goście mogli podziwiać szeroki asortyment zdrowych produktów regionalnych, wśród których królowały świeże sery, pieczywo na zakwasie o niskim indeksie glikemicznym, oleje tłoczone na zimno i sok z aronii znad Biebrzy, a także spróbować świeżo wyciskanych soków z owoców i warzyw.



W trakcie Czwartkowego Obiadu u Diabetyków każdy może zmierzyć ciśnienie i poziom cukru we krwi. Podobnie było w Supraślu, gdzie pomocą służyły wykwalifikowane i urocze pielęgniarki. Dzięki firmie Diagnosis mogliśmy przekazać uczestnikom, szczególnie z małych miejscowości i wsi, glukometry.



Zespół „Cygańskie Serca” już przy pierwszej nucie porwał wszystkich zgromadzonych do wspólnej zabawy. Artyści mieli bezpośredni kontakt z publicznością i w mgnieniu oka cała sala tańczyła w rytm wpadających w ucho melodii.

W ramach menu edukacyjnego prof. Danuta Pawłowska poprowadziła dwa wykłady. Pierwszy, pt. „Alkohol a cukrzyca” przybliżył nam specyfikę oddziaływania go na organizm zarówno osób zdrowych, jak i tych zmagających się z cukrzycą. W kolejnym, pt. „Ziołolecznictwo jako element profilaktyki i leczenia cukrzycy” prof. Pawłowska podzieliła się wiedzą na temat naturalnych  metod radzenia sobie z tą chorobą.



Danie główne stanowił pokaz sztuki kulinarnej w wykonaniu znamienitych gości. W Supraślu pojawili się między innymi: Karol Pilecki - członek Zarządu Województwa Podlaskiego, Ewa Kulikowska - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP, Roman Uhlig - Doradca Prezesa Zarządu PFRON, Grażyna Bogdańska - Kierownik Realizacji Pomocy Publicznej PFRON, Radosław Dobrowolski - burmistrz Supraśla i Walenty Korycki - Wicemarszałek Województwa  Podlaskiego.



W karcie dań znalazły się same smakowitości. Goście przygotowali rozgrzewającą zupę-krem z soczewicy, oryginalne kotlety warzywne z pęczakiem, zdrową sałatkę ze szpinaku, pożywny bigos z cebuli, hummus, czyli pastę z ciecierzycy oraz gorący kociołek cygański. Wśród deserów królowały: mrożone owoce aronii i śliwki w gorzkiej czekoladzie oraz wykwintne pieczone jabłka z żurawiną i aronią.


Po gotowaniu przyszedł czas na degustację. Wszystkie dania cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.

Czwartkowy Obiad u Diabetyków w Supraślu upłynął pod znakiem dobrej zabawy i wielu ważnych wniosków dotyczących cukrzycy. Trudno było się rozstać z muzyką, śpiewem i magiczną aurą tego wieczoru.